Kosten voor een aanbouw berekenen

Indicatieve kosten aanbouw

Je kan de kosten van een uitbouw bereken per m2 en per m3. Voor beide berekeningen geldt dat het echt een grove schatting is en dat de kosten nog kunnen oplopen.  Een offerte geeft je meer duidelijkheid over de prijs en past bij je wensen. 

Liever een offerte op maat voor jouw 

aanbouw of uitbouw?

De geschatte kosten per m2 zijn:

Oppervlakte aanbouw

Indicatie van de kosten

aanbouw van 9 m2

± €16.500 – 21.000,-

aanbouw van 10 m2

± €17.900 – 23.200,-

aanbouw van 15 m2

± €28.200 – 36.300,-

aanbouw van 20 m2

± €32.000 – 39.000,-

aanbouw van 25 m2

± €40.000 – 53.500,-

aanbouw van 40 m2

± €62.600 – 76.500,-

aanbouw van 50 m2

± €76.000 – 97.000,-

Offerte aanvragen voor een van deze m2? Of staat jouw oppervlakte er niet bij? Vraag dan hier een offerte aan! 

Deze prijzen en kosten per m2 aanbouw of uitbouw zijn uiteraard indicatief. Jullie wensen op het gebied van afwerking en plaatsing zijn voor een belangrijk onderdeel verantwoordelijk voor de uiteindelijke prijs. 

Hoe komt de prijs van een aanbouw of uitbouw tot stand?

Allereerst zijn de afmetingen van het project van belang. Kies je voor een grote aanbouw over de gehele breedte van je huis dan zal deze duurder uitpakken als een kleine aanbouw voor bijvoorbeeld een bijkeuken.

Verder zijn de breedte en diepte van de uitbouw prijsbepalend.

Diepte: voor ongeveer een 0,5 meter meer of minder diepte zijn de kosten rond de €1280.-

Nu lijkt een ½ meter niet veel maar in de praktijk is het behoorlijk veel ruimte. De breedte is nu eenmaal vaak meer als de diepte dus wanneer je de diepte van je uitbouw zou laten toenemen krijg je er meer ruimte voor terug als wanneer je de breedte zou laten toenemen.

Breedte: Wanneer je de breedte van de aanbouw toe laat nemen zijn de kosten ongeveer €1000.- per 0,5 meter. Het voordeel van meer breedte is dat je tuin ‘gespaard’ blijft. Kies je voor een aanbouw over de gehele breedte van je huis dan is de beleving van meer ruimte het meest optimaal.

Meer ruimte maar geen plek voor een aanbouw?

Kies dan voor een dakkapel! Dit is vaak veel goedkoper en geeft je heel veel ruimte op zolder. Dakkapel offertes kan je hier aanvragen en natuurlijk zijn die ook gratis en vrijblijvend.

Hoe kies je een aanbouw?

Ben je op zoek naar een manier om je woonruimte uit te breiden? Dan is een aanbouw de beste keus.

Wij vertellen je graag meer over bijvoorbeeld prijzen en kosten maar ook welke keuzes je kan maken en waar je op moet letten.

Wat zijn de kosten van een uitbouw

Een aanbouw wordt ook wel een uitbouw genoemd en is een nieuw gedeelte dat aan een bestaand gebouw wordt gebouwd. Je creëert meer ruimte in je huis en vaak ook meer licht.

Een aanbouw met minimale afwerking is er al vanaf 15.000 euro maar alles hangt natuurlijk samen met jouw wensen.

VIND AANBOUWDEALS!

Kies je bijvoorbeeld voor een prefab of maatwerk aanbouw? Prefab is veelal de goedkoopste optie maar maatwerk past vaak mooier bij je huis.

Kosten berekenen m2

De kosten voor een uitbouw kan je berekenen per m2. Dit geeft je een grove schatting van de verwachte kosten voor je uitbouw. De kosten zijn verschillend per regio maar een lokale aannemer zal vaak goedkoper kunnen werken.

Hier vind je de berekening voor kosten per m2 bij een aanbouw. 

Kosten berekenen m3

Wil je de geschatte kosten per m3 uitrekenen? Dat is uiteraard ook mogelijk en geeft je een betere indicatie van de uiteindelijke prijs omdat hierin ook de hoogte van je uitbouw in de berekeningen wordt meegenomen.

Hier vind je de berekening voor kosten per m3 bij een aanbouw. 

Offerte op maat

Wil je een exacte prijsopgave die op jullie wensen is gemaakt en waarbij je zekerheid hebt over de kosten? Dan kun je hier, gratis en vrijblijvend offertes aanvragen van 6 lokale vakmannen.

Een aanbouw laten plaatsen

Jullie hebben gekozen voor een aanbouw of uitbouw aan huis en nu begint de grote zoektocht!

Welke mogelijkheden zijn er en waar vind ik de goedkoopste aannemer om de klus te klaren? En waar vind je alle informatie om de beste keuze te maken?

Aanbouw aan de achterzijde 

Een aanbouw of uitbouw wordt eigenlijk altijd aan de achterzijde van het huis gerealiseerd. Er zijn uiteraard ook mogelijkheden om een uitbouw aan de voorkant de maken maar dat komt in Nederland veel minder voor.

Fundering: wat doet dat met de prijs van een aanbouw?

Jullie aanbouw zal waarschijnlijk een fundering nodig hebben. Zeker in het westen van Nederland is een fundering eerder regel dan uitzondering.

Of er daadwerkelijk een fundering nodig is zal afhangen van een aantal factoren:

 • De draagkracht van de grond
 • Het gewicht van de aanbouw of uitbouw
 • de opbouw grondslag

Is je huis al gebouwd op heipalen dan zal de aanbouw ook op heipalen worden uitgevoerd. Dit brengt uiteraard iets meer werk met zich mee maar een goede en lokale aannemer zal dit veelal prima voor je kunnen uitvoeren. Ook de gemeente zal je meer informatie kunnen verschaffen over de bouwwijze van jullie bestaande woning.

Lokale aannemer informatie

De keuze voor een lokale aannemer is verstandig omdat deze de regio en dus de grond goed kent. Hij zal keuzes maken voor een bepaalde funderingssoort en dit uiteraard in een offerte met je overleggen.

10 x besparen op je aanbouw

Hoe bespaar je op je uitbouw?

Je hebt net een besloten om een aanbouw of uitbouw te laten plaatsen. Wij helpen je te besparen op je uitbouw! (of aanbouw!) Met onze tips kun je voordeliger uit zijn en toch een mooie aanbouw laten aanleggen! 

 1. Neem een simpele aanbouw

Een uitbouw kan prijzig uitpakken wanneer je kiest voor allerlei chique design opties.

2.  Aanbouw: kies een simpele vorm

Zo zijn bijvoorbeeld rondingen en kleine hoeken duur in de bouw en is een simpele aanbouw veel minder kostbaar. Een rechthoekige of langwerpige uitbouw met een plat dak is veelal de goedkoopste keus.

3. Kies standaard aanbouw maten

Zorg ook dat het ontwerp geen afwijkende maten heeft en je dus kan kiezen voor standaard ramen en deuren. Vermijd producten die op maat gemaakt moeten worden want dit is altijd duurder.

4. Kies gesloten ramen in je aanbouw

Kies voor gesloten dakramen in je uitbouw en niet voor ramen die open kunnen. Het effect is even goed prachtig maar een gesloten raam is simpelweg goedkoper.

5. Vergeet je buren niet als je de aanbouw gaat plaatsen!

Okay, hier mee bespaar je misschien niet direct geld maar bij de aanleg van een aanbouw of uitbouw is het verstandig even bij je buren langs te gaan en aan te geven dat jullie flink gaan verbouwen. Dit scheelt je achteraf gedoe en wellicht dat je buren je nog ergens mee kunnen helpen. Beter een goede buur dan een verre vriend 

6. Offertes, offertes en nog meer offertes!

Besparen op de bouw van je aanbouw is soms ook heel makkelijk. Vraag offertes aan en vergelijk de prijzen. Wanneer je ongeveer 6 offertes hebt kan je goed de prijzen van de lokale vakmannen vergelijken en je keuze maken. Je bespaart tot 40%. De offertes zijn altijd gratis en verplichten je tot niets. 

7. Onderhandel over de prijs van je aanbouw of uitbouw

Heb je offertes binnen en wil je nog meer besparen? Onderhandel met je aannemer. Vaak is er nog wel iets van ruimte in een offerte en vragen staat uiteraard vrij.

8. Hergebruik materialen voor de inrichting van je aanbouw

Je hebt er een mooi stukje huis bij maar nu moet er nog ingericht worden. Ook daar kan je op besparen door te kiezen voor tweedehands meubels of materialen. Vintage is helemaal in!

9. Help mee met de aannemer!

Wellicht kan je in overleg met je aannemer meehelpen met de bouw? Sommige vakmannen staan open voor hulp vanuit de opdrachtgever en je kan hier mee best wat besparen op de manuren en de kosten.

10. Bespaar met een kleinere aanbouw

Een aanbouw geeft je ontzettend veel ruimte en ook een kleinere aanbouw is al een verademing qua ruimte en licht. Kom je dus niet helemaal uit met je budget en het formaat: ga voor een iets kleinere aanbouw of uitbouw. Het zal je verbazen hoeveel ruimte je toch nog gewonnen hebt.

Aanbouw kosten berekenen

Welke vloer kies je in een aanbouw?

Dat je aanbouw voorzien is van de juiste fundering zal er gekozen moeten worden voor een type vloer. Dit zal veelal een cementgebonden vloer. Dit type vloer kan goed tegen vocht en een aanbouw bevindt zich vaak in een relatief vochtige grond en omgeving.

De toepassing van een houten vloer komt minder vaak voor omdat deze last kan krijgen van schimmel, houtrot en soms veroorzaakt een houten vloer meer geluidsoverlast. Een houtenvloer geeft simpelweg meer geluid wanneer je er overheen loopt.

Een systeem betonvloer is de makkelijkste oplossing voor een goede vloer in een aanbouw.

De voordelen zijn:

 • goede isolatie is al ingebouwd in de vloerdelen
 • onderhoudsvrij
 • materiaal is licht
 • makkelijk aan te brengen in achtertuin

Een aannemer kan natuurlijk ook altijd kiezen voor een ander type vloer omdat dit in jullie aanbouw een beter resultaat geeft maar het meest gebruikt, in heel Nederland is de systeem betonvloer.

Genoeg gelezen? Vraag een offerte aan en laat je aanbouw bouwen! 

Muren aanbouw

Geen aanbouw zonder muren of wanden. Simpel gezien kunnen we de aanbouw wanden verdelen in twee types:

 • houten wanden
 • stenen wanden

Soms wordt er ook gekozen voor een combinatie tussen de twee soorten materialen. Hout is namelijk lichter als steen en daarom kan met hout worden bespaart op het gewicht van je uitbouw.

Houtenwanden in je aanbouw

Wanneer je aanbouw houten wanden heeft zal de vakman dit houtskeletbouw noemen. Het skelet van je aanbouw bestaat dan uit houten latten en regels die met gipsplaten worden bekleed. Dit geeft een prachtige en strakke afwerking. Ook het is gewicht van de aanbouw dan lager.

De isolatie van je aanbouw wordt gerealiseerd door isolatieplaten aan te brengen tussen de houten regels en latten en dit geheel wordt afgedicht met dampdoorlatende folie.

De buitenzijde van de aanbouw kan met veel verschillende materialen worden afgewerkt en afhankelijk van de stijl van je huis zal de aannemer je adviseren in de mooiste oplossing.

Vaak wordt er gekozen voor een houten afwerking aan de buitenzijde. Dit is vaak de meest betaalbare optie en ook nog erg mooi!

Tevens kan je de kleur van de houten afwerking overeen laten komen met de kleur van je huis. De aanbouw en je huis worden dan een geheel.

Heb je een meer gewaagde stijl? Dan kun je de kleur van de aanbouw sterk laten contrasteren met de kleur van je huis. Dit kan zeker ook mooi uitpakken!

Stenen muren

Aanbouwen met stenen muren is de twee mogelijkheid. Er wordt dan altijd gebruik gemaakt van dubbele muren oftewel spouwmuren. Een spouw is een tussenruimte die opgevuld kan worden met isolatie materiaal en dus zorgt voor een beter isolatie van je aanbouw.

De buitenzijde van de aanbouw zal worden afgewerkt met dezelfde type stenen als je huis. Dit maakt de aanbouw onderdeel van je huis en zorgt dat de eenheid bewaard blijft. De binnenzijde kan je laten stukadoren wat een mooi strake afwerking geeft.

De keuze voor stenen of hout is afhankelijk van je wensen en de mogelijkheden op de locatie. Hout is lichter maar steen past vaak beter bij de stenen van je huis.

aanbouw met stenen muren

Kozijnen aanbouw: welke ramen kies je in een aanbouw?

Naast muren heb je natuurlijk ramen of kozijnen nodig om je aanbouw volledig aan je wensen te laten voldoen.

Het uiterlijk van de kozijnen bepaald in grote mate het uiterlijk van de aanbouw.

 • Je hebt de keus uit:
 • houten kozijnen
 • kunststof kozijnen

De verschillende types kozijnen hebben ook verschillende voordelen en nadelen

Houten kozijnen

Voordelen van houten kozijnen in een aanbouw

 • Kleur volledig aan te passen aan wens
 • Vast of openslaande ramen

Nadelen van houten kozijnen in een aanbouw

 • Onderhoud is nodig
 • Levering vaak in grondverf (extra kosten voor schilderwerk)

Houten kozijnen worden op maat gemaakt en bijna altijd geleverd met isolatie glas. Controleer dit altijd bij je aannemer. Dit zal in de offerte vermeld moeten staan. 

Kunststof kozijnen

Voordelen van kunststof kozijnen in een aanbouw

 • Onderhoudsvrij

Nadelen van kunststof kozijnen in een aanbouw 

 • Minder kleuren
 • Vaste maten en formatie

Ook kunststof kozijnen worden met isolatieglas geleverd om een duurzame aanbouw te kunnen realiseren.

Schuifpui of openslaande deuren

Wanneer je aanbouw aan je tuin grenst is het natuurlijk een goed idee om een schuifpui of openslaande deuren te kiezen. Zomers zal je hier dan nog meer kunnen genieten van je tuin.

Welk dak kies je op je aanbouw?

Het dak is het laatste deel van je aanbouw en ook daarin moeten er keuzes gemaakt worden.

Een dak kan schuin of plat zijn en met of zonder dakramen geleverd worden.

Aanbouw met een schuindak

De aanbouw kan worden uitgevoerd met een schuin dak en de afwerking aan de binnenzijde is dan vaak wit.

Aan de buitenzijde van de aanbouw worden dan panlatten bevestigt en daarop kunnen veel soorten dakbedekking worden geplaatst. Hierbij kan de aannemer je uiteraard adviseren in de mooiste en beste opties. Wil je een houtkachel installeren in de aanbouw dan is het verstandig dit gelijk door te geven aan je aannemer. Hij kan dan zorgen voor de doorvoer van de kachelpijp door het dak van de aanbouw.

De aansluiting van de dakbedekking en de gevel wordt gerealiseerd door loodslabben.

Aanbouw met een platdak

In Nederland wordt meestal gekozen voor een plat dak op een aanbouw.

De constructie van een plat dak is simpel samen te vatten in de volgende stappen:

Er worden houten balken geplaatst op de wanden daar komt beplating en isolatie op en tussen. Daarna volgt de afwerking door middel van dakbedekking.

De binnenzijde wordt afgewerkt met gipsplaten en in de gipsplaten kan je ook spotjes laten aanbrengen of stroomkabels laten wegwerken.

De gipsplaten kan je zelf verven of je kan er voor kiezen ze te laten stuccen.

Vergeet daarnaast niet na te denken over bijvoorbeeld een licht koepel of lichtstraat in de aanbouw. Dit geeft je nog meer licht en een groter gevoel van ruimte.

Wat gaat een aanbouw kosten per m3?

Voordat je een keuze maakt voor een aanbouw aan je huis is het verstandig om alle prijzen en eventuele bijkomende kosten te vergelijken. Je kan de kosten berekenen op een aantal manieren.

Je kan de prijs voor je aanbouw bereken per m3. Onze formule geeft je een heel grove schatting van de prijs want de uiteindelijke kosten hangen volledig af van jouw wensen.

Aanbouw prijs per m3

De formule voor de prijs van een aanbouw per m3 is als volgt:

(Diepte x breedte x hoogte) x 643 euro = schatting kosten totale aanbouw

Wanneer je dus een aanbouw van 1,5 meter diep, 3 meter breed en 3 meter hoog wil laten aanleggen zullen de kosten ongeveer uitkomen op:

(1,5 x 3 x 3) x 643 euro = 8680,50 euro

Dit is echter enkel een indicatie van de mogelijke prijs. Een exacte prijs kan je hier aanvragen. Alle prijs opgaves zijn kosteloos en zonder verplichtingen.

Wat bepaald de prijs van een aanbouw?

De prijs van een aanbouw wordt door een aantal verschillende factoren bepaald:

 1. regio
 2. afmeting
 3. materiaal keuze
 4. soort uitbouw
 5. voorbereidende kosten
 6. afwerkingskosten en het afwerkingsniveau

Regio

Per regio zijn er nog al wat verschillen in de kosten van een aanbouw. Zo zijn de kosten in de randstad vaak hoger als in bijvoorbeeld Groningen en kan ook de ligging van je huis een rol spelen in de kosten. Moet er bijvoorbeeld fundering gelegd worden met speciale eisen? Dan kunnen de kosten oplopen.

Prijzen voor jouw regio aanvragen: (vrijblijvend en kosteloos)

Amsterdam

Den Haag

Den Bosch

Rotterdam

Haarlem

Utrecht

Almere

Zoetermeer

Breda

Eindhoven

Zwolle

Groningen

Gratis offertes aanvragen

In onze berekening is rekening gehouden met een standaard aanbouw met minimale afwerking maar kosten voor extra afwerking, voorbereidende kosten en speciale wensen qua materiaal kunnen nog flink oplopen.

Om exacte kosten te laten berekenen voor je aanbouw kan je hier offertes aanvragen. Je ontvangt dan maximaal 6 verschillende offertes van de lokale vakman in jouw regio.

Offerte aanvragen voor een aanbouw

De kosten voor een aanbouw of uitbouw aan een bestaande woning kunnen aanzienlijk zijn en daarom wil je natuurlijk eerst duidelijkheid over de prijs. De beste keuze is dan om een offerte of prijsopgave aan te vragen bij erkende aannemers.

In dit artikel bespreken wij onder andere waar je op moet letten in een offerte berekening of prijsopgave, hoe je offertes aan kan vragen en voor welke aanbouw types je dit allemaal kan doen.

Aanbouw kosten: waar moet je aan denken? 

Offertes aanvragen geeft je duidelijkheid over de verschillende prijzen van verschillende aannemers. Wanneer je dit prijsoverzicht naast elkaar legt en de prijzen vergelijkt weet je meteen welke aanbouw de beste keuze is voor jou.

Offerte berekening voor een aanbouw

In de berekening van een offerte voor een aanbouw neemt de betreffende aannemer veelal alles mee (met uitzondering van de kosten voor de aanvraag voor een vergunning).

Zo is de plaatsing en de BTW inbegrepen bij de offerte en het afwerkingsniveau dat je samen met de aannemer besproken hebt.

Het is echter altijd verstandig om de offerte die je ontvangen hebt stap voor stap na te lopen en te controleren of echt alles vermeld is wat jullie besproken hebben over de aanbouw aan jullie huis.

Aanbouw prijzen

Prijzen kunnen per regio verschillen en elke aannemer kan een andere werkwijze hebben.

De aanvraag van een offerte via klustarieven.nl is altijd kosteloos en verplicht je tot niks. Je hebt dus na het aanvragen aan de offertes geen verplichting deze offertes af te nemen. Je geeft de aannemer enkel de kans om een mooie prijsindicatie bij je neer te leggen.

Hoe vraag ik een aanbouw offerte aan?

Het aanvragen van een prijsopgave of offertes voor je aanbouw of uitbouw is heel gemakkelijk.

KLIK HIER!

Vul je gegevens in en druk op verzenden. Er zullen dan maximaal 7 verschillende aannemers contact met je opnemen voor een afspraak om een prijsopgave te maken en je wensen te horen.

Het aanvragen van de offertes is heel gemakkelijk en verplicht je tot niets.

Aanbouw in Amsterdam

Ben je woonachtig in Amsterdam en wil je een aanbouw laten plaatsen? Dan helpen wij je graag verder met alle informatie die je nodig hebt en met onze offertes bespaar je tot wel 45% op de kosten voor een aanbouw, ook in Amsterdam.

Groter wonen in Amsterdam

Jullie willen graag groter wonen maar de Amsterdamse woningmarkt is redelijk overspannen. Iedereen biedt tegen elkaar op en de prijzen rijzen de pan uit.

Wat doe je dan?

Een oplossing kan zijn te kiezen voor een aanbouw aan je bestaande woning in Amsterdam. Een aanbouw geeft je namelijk precies wat je zoekt: meer ruimte, meer licht en meer bewoonbaar oppervlak.

Bij een aanbouw wordt veelal aan de achterzijde een muur uit je huis gesloopt. Daarna worden de twee staande zij muren verlengt en een nieuwe gevel aangebracht. Veelal kiezen mensen dan meteen voor mooie openslaande deuren en nieuwe kozijnen.

Fundering aanbouw in Amsterdam

Een fundering is een essentieel onderdeel van een uitbouw of aanbouw, ook in Amsterdam. Een fundering zorgt dat de aanbouw niet wegzakt ten opzichte van jullie bestaande huis. Wanneer een fundering vergeten wordt of niet goed wordt aangelegd dan kan dit grote problemen opleveren.

Aanbouw in Amsterdam

Wil je een aanbouw in Amsterdam laten bouwen dan kunnen wij je in contact brengen met de beste aannemers.

De mogelijkheden voor een aanbouw zijn fantastisch en geven je huis ruimte, licht en soms ook waardevermeerdering.

Een aanbouw kan, ook in Amsterdam, 1 of 2 verdiepingen hoog zijn en kan aan de voorzijde, achterzijde of zijkant van je huis geplaatst worden. De meest betaalbare optie in Amsterdam is een standaard uitbouw met twee openslaande deuren en een basic afwerking. Uiteraard zijn de mogelijkheden afhankelijk van je budget.

Vergunning Amsterdam

Een aanbouw aan je huis in Amsterdam is tot 2,5 meter vergunningsvrij te plaatsen. Het vergunningsvrij plaatsen van een aanbouw is echter nog wel gebonden aan regels van bijvoorbeeld Welstand en bouwreguleringen. Een goede aannemer kan je daar altijd meer over vertellen.

Heb je plannen voor een aanbouw of uitbouw van meer dan 2 meter 50 cm dan moet je hier voor altijd een vergunning aanvragen. Dit doe je natuurlijk bij de gemeente.

Het is belangrijk je te realiseren dat een aanbouw die aan de openbare weg grenst strengere regels treft dan een kleine aanbouw die enkel in jouw eigen achtertuin staat.

Kosten en prijzen in Amsterdam

De prijzen voor een aanbouw aan je huis in Amsterdam verschillen enorm en zijn afhankelijk van een aantal factoren.

De oppervlakte van de aanbouw

Het is natuurlijk goedkoper om een aanbouw van 10m2 te laten plaatsen in plaats van een aanbouw van 30m2.

De afwerking van de aanbouw

De kosten van de aanbouw kunnen erg verschillen en ook de afwerking van de aanbouw maakt daarin verschil. Wil je bijvoorbeeld daklichten of spotjes in de aanbouw dan zijn daar kosten mee gemoeid.

De lokale aannemer bespreekt graag de mogelijkheden met je.


klustarieven

>