Dakbedekking: wat zijn de opties?

Het scala aan keuzes beschikbaar als het op je dak aankomt kan ontmoedigend zijn. Variaties in dakstructuur, schuinte en dakbedekking leiden tot enkele ongewone en inventieve ontwerpen. Hier bekijken we de verschillende beschikbare dakbedekkingen, van de soorten dakpannen op de markt tot tegelalternatieven, en waar ze het meest geschikt zijn.

In elkaar grijpende dakpannen

Geliefd bij ontwikkelaars en supermarkten, zijn in elkaar grijpende tegels, meestal gemaakt van beton, de goedkoopste manier om een ​​hellend dak te bedekken. Ze zijn erg groot en vereisen niet veel overlappingen en dus kunnen er maar tien worden gebruikt om een ​​vierkante meter te bestrijken, waardoor ze erg snel te leggen. Ze verliezen echter veel van hun kostenvoordeel wanneer de dakvorm complexer is en er veel wordt gesneden.

Pantiles

De voorloper van in elkaar grijpende tegels, deze worden op grote schaal gespecificeerd in het oosten van Engeland en werken met traditionele en moderne ontwerpen.

Effen tegels

Gelegd op ongeveer 60 tegels per m², geven gewone tegels een verte meer traditionele uitstraling dan pantiles of interlockers. Ze variëren in prijs en uiterlijk: aan de bovenkant zijn de handgemaakte gewone tegels, waar elke tegel er anders uitziet, waardoor een prachtig rijke textuur aan het dak wordt toegevoegd, zowel qua kleur als vorm.

Beton of klei?

Al deze tegelformaten zijn beschikbaar in beton of klei. Beton is altijd goedkoper, meestal ongeveer 20% minder, maar het verwerft nooit zo goed als klei, die de neiging heeft te verbeteren met de leeftijd. Daarentegen neigt de kleur van betonnen dakpannen na enkele jaren te vervagen.

Leien dakpannen

Natuurlijke leisteen kan worden gebruikt met een verbluffend effect en wordt alleen maar beter met de leeftijd, zoals op deze op maat gebouwd huis in Dorset die bijna uitsluitend uit lokaal geproduceerde materialen is gebouwd

Leien dakbedekking werd het dakbedekkingsmateriaal voor de Victorianen, waarbij de spoorwegen de Welsh leisteengroeven openden voor het hele land. Tegenwoordig blijft er vraag naar, zowel als vervanging als als nieuw materiaal, hoewel de meeste leisteen nu wordt geïmporteerd uit Spanje, China of Brazilië. Leisteen ziet er goed uit in zowel traditionele als moderne ontwerpen en is een eerlijke, mid-priced optie voor dakbedekking.

Er zijn een aantal alternatieven voor leisteen beschikbaar. Sommige zijn in principe dunne betontegels, sommige gebruiken vezelcement en een reeks maakt gebruik van gereconstitueerde leisteen, in principe leisteenstof samengebonden met hars. Deze kunnen worden gevormd om eruit te zien als natuurlijke leisteen en zijn beschikbaar als interlockers, waardoor het leggen veel eenvoudiger en sneller gaat.

Stone Belt Roofing

Als u in een stenen gordel bouwt, zoals de Cotswolds of veel delen van Noord-Engeland, is het mogelijk dat planners gebruik lokale materialen. In dergelijke gevallen is het onwaarschijnlijk dat u veel keus heeft over wat u gebruikt. Als planners er niet op staan, zijn er tal van gereconstitueerde stenen tegels waar u voor kunt kiezen die iets van een lokale uitstraling geven, zonder exorbitant duur te zijn.

Rieten Daken

Het rietdak van Norfolk hiervan zelf gebouwd huisje in Cambridgeshire werkt met de Nederlandse baksteen met visgraatpatroon om het uiterlijk te geven van een huis dat al eeuwen staat

Rieten vandaag bestaat voornamelijk als een restauratie-activiteit, maar elk jaar zijn er weinig rietgedekte nieuwbouw ook. Rieten is niet iets dat je ooit zou overwegen om aan een huis toe te voegen als een bijzaak – je moet het huis er min of meer omheen ontwerpen. Haar duur en het vereist redelijk frequente aandacht door de jaren heen.

Groene daken

Het huis helpen zich te vermengen met het omringende landschap, het groene dak hierop eiken frame thuis biedt ook extra isolatie over de woonkamer en keuken

Er is momenteel een enorme interesse in groene of turfdaken maken. In feite zijn dit niets nieuws – ze worden al honderden jaren vaak gebruikt in delen van Scandinavië en Schotland – maar het groene dak van vandaag is een heel ander beest. Je moet zo'n dak in lagen opbouwen, zorgvuldig letten op waterdichtingsdetails en het plantregime moet zorgvuldig worden doordacht. Er zijn veel milieuvoordelen waarvan wordt beweerd dat ze voortvloeien uit het gebruik van groene daken, maar deze zijn moeilijk te onderbouwen.

Metalen daken

Het metalen dak op deze houten boerderij draagt ​​bij aan het eigentijdse ontwerp, dat ook een echo is van de militaire geschiedenis van het complot

Metaal is een enigszins gespecialiseerd dakbedekkingsmateriaal. Het is in plaatvorm gelegd en de twee meest populaire metalen die momenteel worden gebruikt, zijn zink en koper. Lood wordt nu meestal gebruikt voor knipperend materiaal, rond schoorstenen en op dakverbindingen. Er zijn ook stalen dakpannen beschikbaar van dergelijke Decra-tegels, die een alternatief zijn voor beton, klei of leisteen, vooral geschikt voor winderige locaties.


Source link

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *